Søppelhaug. Søppelbilde.
Skrevet av

Aslak Hollund

Fotograf

Peter Rydberg

Publisert

En noe overdreven avhandling om merch


Etter fem år på studiet, et par titalls bedriftsarrangementer, og utallige samtaler på stand gjør man seg opp noen tanker om merch. Under finner du et utvalg av disse.

Vi er i en heldig posisjon i Online. Stor etterspørsel etter informatikere gjør at vi får muligheten til å ha en stappa kalender med bedriftsarrangementer, som vanligvis er veldig fornøyelige saker. En av de viktigste bærebjelkene for frivilligheten i Online er engasjementet som oppstår rundt arbeidet med å legge til rette for kontakten mellom bedrift og student. Pengene vi får inn er med på å sørge for at vi har muligheten til å gi våre studenter en rekke fordeler.

En av realitetene vi får med på kjøpet er bedriftsmerch. Merch finnes i mange forskjellige former. Vi får ikke MacBook på bedpres, men det kan være alt fra en kopp kaffe på stand til en full bærepose med matvarer fra NorgesGruppen Data. Det er svært sjeldent at merch er negativt, men vi kan vel alle være enige om at det finnes forskjellige nivåer av “kult” når det kommer til merch.

Ubrukt merch

Jeg skjønner at det er billig å produsere sånne reflekser man har rundt armen, men om jeg hadde tatt vare på alle jeg fikk i løpet av min studietid, så kunne jeg ha pyntet et helt juletre. (Jeg vet dette fordi vi gjorde det på kontoret en gang, good times). Og ja, jeg anerkjenner at det er noe poetisk med å ha en refleks som et virkemiddel for å gjøre bedriften sin mer synlig. Penner faller litt i samme klasse. Jeg kan godt ha 2-3 penner, men jeg trenger ikke 400. Når vi snakker om penner, så blir plutselig kvalitet også veldig viktig. Jeg har en mistanke om at de fleste bedrifter undervurderer hvor mye jeg setter pris på en god penn. Gi meg en penn som er bedre enn de jeg har i pennalet, så bruker jeg den på sal med glede. Bare spør Microsoft, som ga meg den første pennen jeg noen gang brukte til blekket ble tomt.

Flasker blir et interessant case study. "Alle" har en flaske på sal, men "ingen" har to. Det virker som de fleste velger den flasken som er av høyest kvalitet, nesten uavhengig av andre faktorer. Å prøve seg på å gi en flaske som merch kan være risikabelt, de koster mer enn det meste annet merch, men synligheten de kan gi er meget god, siden de ofte står på pulten ved studenten mens de jobber på sal. Drømmesituasjonen så vi når ITEX var på besøk hos Vipps. Etter dette var lesesalene på A4 fylt av de oransje flaskene i flere måneder. Verdien av den synligheten må jo ha vært mye større enn 200 kroner per flaske til de 60 studentene som var hos Vipps. Men hva om du var en annen bedrift som ga en flaske til 150 kroner i samme periode? Det er mye penger som ligger igjen bakerst i skapet eller nederst i søppelkassen. Om man skal begi seg inn i flaskekampen, så må man i alle fall vite at man må ha en bedre flaske enn den Tekna gir som velkomstgave til nye medlemmer.

Hva er bra merch?

Så hvordan kan en bedrift få mer bang for their buck når de sender merch til velkom sine forundringsposer? Hva er de viktige faktorene når man bestemmer merch? For å ta disse vurderingene gjør jeg noen antagelser om intensjonen bak merch. Min mening er at hovedfunksjonen må være å gjøre bedriften synlig på campus også utenfor bedriftspresentasjonene. I tillegg skaper merch også en viss tilknytning til bedriften for den studenten som bruker merchtingen. For at merch skal ha disse effektene så er det kritisk at produktet er av en slik kvalitet at studenten som mottar merch velger å bruke det, også etter de forlater standen de fikk den på. Bedriftens branding må også være tydelig, men på en slik måte at gjenstanden ikke blir stygg. Alt dette selvsagt veies opp mot hvor mye det koster å få produsert og distribuert merchet.

Så hva er da løsningen på denne kabalen? Det er nok mange, men jeg vil gjerne trekke frem en jeg liker svært godt. Det aller beste merchet jeg har (ja, til og med bedre enn Vippsflaska) er NAV-sokkene mine. De som kjenner meg vet at jeg ikke er så veldig utagerende i klesstilen min, men jeg rocker med glede noen litt spenstige sokker, og jeg tror ikke jeg er alene om det. Nå håper jeg at min fremtidige arbeidsgiver ikke blir veldig lei seg for at jeg deler hemmeligheten, men jeg synes virkelig at andre bedrifter må se verdien her. Sokker kan være veldig synlige, men samtidig subtile. Det aller beste er at du ikke trenger å konkurrere med andre bedrifter som gir sokker. Nå har jeg ett par røde NAV sokker i en sokkeskuff som ellers er et hav med svarte dressmannsokker. Det er plass til flere kule bedriftssokker i rotasjonen.

Bedriftenes beste venn på campus

Det siste kapittelet i denne artikkelen blir om de studentene som er i siste kapittel av sin tid på Gløshaugen, der jeg nå befinner meg. Jeg tror få bedrifter har sett verdien av å sende merch til studenter som allerede har signert kontrakt med dem. Det virker kanskje litt rart at man skal bruke penger på å sende merch til studenter som alt har bestemt seg, men jeg har to argumenter for hvorfor dette er svært lurt.

Mange informatikkstudenter signerer kontrakten for fastjobb flere måneder før de skal starte i jobb. Når man signerer fastjobb blir valget på noen måter en del av din identitet. Men det er en lang periode mellom signering og oppstart, og om ikke bedriften tar noen tak for å opprettholde kontakt, kan det være at det valget faller lengre bak i hodet. Da blir kanskje nye muligheter mer fristende. Merch er ikke løsningen på dette, men når man har signert for en bedrift så føles det veldig naturlig å bruke deres merch, og det er jo et veldig billig tiltak som bare kan være positivt.

Det andre momentet er bedriftene allerede alt klar over. Nysignerte studenter er bedriftens beste reklameplakat. Jeg husker godt de mange samtalene jeg har hatt med venner fra høyere trinn om hvorfor de valgte akkurat den arbeidsplassen. Nå i pandemien blir det mindre av sånt, men jeg har allerede hatt et par slike samtaler. Det merch kan bidra med i dette tilfellet, er å sørge for at flere av disse samtalene finner sted. Man trenger ikke store unnskyldningen for å spørre om slikt, og en ny ordr-genser eller bekkpack kan være akkurat den unnskyldningen. Dette var noen av mine tanker rundt bedriftsmerch, jeg håper det var interessant og kanskje at det til og med hjelper noen med å tenke nytt på hvordan de bruker merch.

Tags bedriftmerchbedrifter