En Pyskt Vanlig Uke 2023
Skrevet av

Magne Slåtsveen

Fotograf

Magne Slåtsveen, En Psykt Vanlig Uke

Publisert

En Psykt Vanlig Uke 2023: Hverdagslykke


Føler du deg stresset? Flyr dagene forbi som aldri før? Har du kanskje følt at det er vanskelig å henge med i alt som skjer etter at landet våknet fra en koronadvale? Årets tema for En Psykt Vanlig Uke er hverdagslykke og her kommer noen råd for å få kontroll på hverdagen og finne lykken i de «små» tingene.

Men hva handler egentlig lykke om? Lykke handler om vår egen opplevelse av livet. Man kan finne lykke i mye forskjellig. Kanskje har du endelig klart å holde en av plantene dine i live på hybelen eller kanskje du endelig etter en uke med forkjølelse og isolasjon har møtt en god venn på gaten? Lykke kommer i mange former og ingen andre kan definere hvordan den er for deg.

Dessverre har mange det lett for kun å huske de store lykkene, som en fin feriereise eller at man endelig klarte å ta billappen på tredje forsøk. Det er ikke noe dumt med det, all lykke er god lykke! Men vi som har skrevet denne artikkelen vil slå et slag for de små lykkene. En liten lykke er bedre enn ingen lykke.

Vi må ikke glemme å feire de små øyeblikkene som når man klarer den øvingen man trodde var alt for vanskelig, eller den dagen solen tittet frem litt lenger enn vanlig i vintermørket. Slike øyeblikk er kanskje viktigere enn de store gledene, men man kan fort overse dem. Derfor vil vi anbefale deg å stoppe opp et øyeblikk og ta en pause fra den hverdagslige situasjonen du står i og nyte det fine i øyeblikket.

Nedenfor kommer seks tips som kan hjelpe deg med å bevisstgjøre og gi deg hverdagslykke:

  1. Vær aktiv! Ja, dette hører man titt og ofte, men det er det kanskje en grunn til? Forskning har nemlig vist at i tillegg til å hjelpe med det fysiske vil det også bidra til å få tanker på et positivt spor.

  2. Lær nye ting. Det å lære nye ting har mange positive sideeffekter. Eksempelvis kan man oppleve å danne nye relasjoner, skape nye vaner og en mer aktiv livsstil. Gjerne prøv noe kreativt da undersøkelser har vist at dette hjelper ekstra positivt på den mentale.

  3. 5 minutter lykke. Sett av fem minutter hver kveld til å tenke på tre bra ting i livet ditt. forskning har vist at dette gir en mer positiv opplevelse av dager og øker lykkefølelsen.

  4. Øve på oppmerksomhet. I en digital hverdag kan man bli litt nummen av alle inntrykk man får gjennom skjermen. Ved å øve på å være oppmerksom på hva som gir en lykke i hverdagen mellom alle andre inntrykk ,kan man ifølge forskning stå sterkere når stresset kommer snikende inn på deg.

  5. Å gi. Det å by på seg selv med noe så enkelt som et kompliment til en annen person i forbifarten, er vist å øke hverdagslykken. Her handler det om å løfte blikket utover og prøve å gi en positiv innvirkning på omgivelsene, uansett hvor «små» de er.

  6. Knytt bånd. Sosiale relasjoner har vist seg å være et buffer mot psykisk uhelse. Så ring gjerne en venn du ikke har snakket med på lenge eller stup i det og meld deg inn i for eksempel en forening, idrettslag, speidergruppe eller noe helt annet. Da gir du ikke bare deg selv glede, men også alle de andre som du knytter bånd med!

Hva som fungerer for få hverdagslykke, er veldig individuelt og det viktigste er å finne enkelte ting som fungerer for en selv. Alt må ikke fungere for å finne hverdagslykken! Jeg håper tipsene var til nytte og at du har fått en bevisstgjøring angående hverdagslykke fra å lese denne artikkelen! Om du vil lese deg mer opp har jeg lagt ved flere artikler under. 😄

Kilder og flere tips:

Sist endret
Tags Hverdagslykke2023MentalhelsePsyktVanligUke