Ny i Trondheim

Velkommen til Trondheim og studielivet! Vi har alle vært der, man føler seg som et eneste stort spørsmålstegn, ingenting er hjemmevant og alt er nytt. Nye vennskap skal stiftes, og mange nye opplevelser skal oppleves.

Linjeforeningen Online skal være din støttepåle gjennom de første ukene som student ved NTNU, og fadderne vil gjøre sitt ytterste for at alle skal føle seg velkomne og ha det gøy!

For å hjelpe dere nye studentene har vi utformet en liste i prioritert rekkefølge over hvordan dere bør gå frem for å bli en fullverdig student ved NTNU:

  • Finn deg et sted å bo
  • Betal semesteravgiften
  • Søk lån fra Lånekassen
  • Ordne brukerkontoer på NTNUs datasystemer
  • Møte opp på skolen
  • Skaffe studentkort
  • Bli integrert

Finn deg et sted å bo

Dersom du ikke allerede har funnet et permanent sted å bo, begynner det virkelig å haste. Spørsmålet er jo hvor i denne jungelen av forskjellige stedsnavn man finner på finn.no som er best egnet for en stakkars ny student ved Gløshaugen? Det er en god idé å sikte på noe som er innen gang/sykkelavstand fra Gløshaugen, da det er her du kommer til å tilbringe de neste tre til fem årene.

Ser du annonser for å bo i nærheten av Dragvoll vil du bli skuffet, fordi på Dragvoll finner du få andre informatikere, da du ikke har noe å gjøre der ute i ødemarken. Områder som er fine å se på er Elgeseter, Bakklandet, Lerkendal, Singsaker og Øya. Disse er svært nære både sentrum og Gløshaugen, og har et stort utvalg av forskjellige bomuligheter, mest i privat leie.

Litt lenger vekk fra Gløshaugen finner du steder som Midtbyen, Solsiden, Møllenberg, Rosenborg, Moholt og Tempe. Disse ligger litt lengre borte, men man kan fint komme seg til og fra skolen enten med apostlenes hester, sykkel eller buss.

Betal semesteravgiften og meld opp i fag

Det er mange som bommer på å få betalt semesteravgiften så tidlig som mulig, og så oppdager at det stikker en planke i hjulet for det meste man har lyst til å foreta seg de første par ukene som ny student i byen. Semesteravgiften er på 450 kr, og før denne er innbetalt får man ikke utbetalt penger fra lånekassen, man får ikke studiebevis eller semesterkort, som igjen fører til at man ikke får studentrabatt på forskjellige ting. Semesteravgiften betales over nettbank, og kontonummer og KID-nummer finner du på studweb.ntnu.no. For å komme inn her, trenger du fødselsnummeret ditt og en PINkode som du har fått i et av brevene fra NTNU. Slik gjør du:

  • Bekreft utdanningsplanen (slapp av, fagvalgene kan du endre på helt frem til 15. september).
  • Eksamensmeld og undervisningsmeld deg i alle fagene (fagkombinasjonen som er lagt inn som standard oppfyller alle kravene hvertfall for de to første semestrene).
  • Skriv inn studieadressen din
  • Under “Betalingstjenester” genererer du et KID-nummer du kan bruke til å betale semesteravgiften. Når du har bekreftet studieplanen din og betalingen er innregistrert, får Lånekassen beskjed om at du er en vaskeekte student, og maskineriet begynner å rulle. Merk at innbetalingen av semesteravgiften kan ta noen dager, spesielt når semesteret er begynt, så ta tak i det så fort som mulig!

  • Når betalingen er registrert, vil du få tilsendt semesterkortet ditt til studieadressen du førte på tidligere. Dette trenger du for å få utdelt adgangskort til skolen, for å få rabatter på kollektivtransport og liknende, så dette er et viktig dokument! Heldigvis har NTNU gjort det enkelt å holde styr på, da de vanligvis velger ganske sterke farger på disse kortene.

Søk lån hos Lånekassen

Da Lånekassen har en enorm pågang rundt semesterstart, er det en god idé å søke om lån så fort du har muligheten. I de første par ukene etter semesterstart har Lånekassen ofte en behandlingstid på opptil åtte uker, så det er lurt å være tidlig ute hvis du trenger pengene fort. Heldigvis får du ikke noe mindre penger dersom du er treig med å søke, men de kan komme godt med i fadderukene. Gå inn på lånekassen for å søke om lån.

Ordne brukerkontoer på NTNUs datasystemer

Som student ved NTNU vil du få en egen student-epostadresse på formen brukernavn@stud.ntnu.no. Dette vil være adressen som offisiell informasjon fra skolen sendes ut til, så den er det ganske viktig å få tilgang til så fort som mulig. Dersom du foretrekker å bruke en web-basert epostklient, er stud-mailen tilgjengelig på webmail.ntnu.no, så fort du har aktivert brukerkontoen din.

Aktivering av brukerkontoer foregår på bas.ntnu.no/activation. Du trenger pinkoden du fikk tilsendt i posten (den samme du brukte på Studweb tidligere), samt studentnummeret ditt som står på semesterkortet.

Når du har opprettet brukerkontoen din vil du få tilgang til flere systemer, deriblant NTNUs intranett, Innsida, som kan nås på http://innsida.ntnu.no. Fra denne siden får du direktelink til It’s Learning, som er en svært viktig portal for ganske mange av fagene du kommer til å ha.

Møte opp på skolen

Å finne skolen kan ofte være mye vanskeligere enn man tror, på tross av at den ligger på en høyde over byen, men se etter den store grå steinbygningen kalt Hovedbygget, så går du ikke feil. Busser som går til Gløshaugen er nummer 5 og 52. Buss 63 stopper litt nedenfor, men ikke i frustrerende lang gangavstand fra Gløshaugen. Den første dagen er det immatrikulering, som er en fin tradisjon med masse folk, taler og oppvisninger for å ønske deg velkommen til studieby nummer én i Norge (kanskje til og med i verden, det synes vi hvertfall!).

Etter immatrikuleringen vil de forskjellige linjene bli delt opp for individuell introduksjon i regi av fakultetet og instituttet du skal studere under. For ordens skyld kan vi fortelle deg at fakultetet du studerer under er IME (Informasjonsteknologi, Matematikk og Elektronikk), og instituttet heter IDI (Institutt for Datateknikk og Informasjonsteknologi).

Etter denne formelle introduksjonen av instituttet, vil du møte fadderne dine, som skal være dine venner og kontaktpersoner de første par ukene av studiet, og kanskje får du en venn for livet nettopp under fadderukene?

Skaffe deg studiebevis

Når du først er på Gløshaugen, er det viktig å skaffe seg et studiebevis, som også fungerer som adgangskort til bygninger på skolen etter normal stengetid, samt for å skrive ut på enkelte av datasalene og til som lånekort på bibliotekene.

Dessverre har Adgangskontrollen også svært stor pågang de første par ukene av semesteret, så det kan være en god idé å møte opp tidlig på dagen for å unngå å stå i milelange køer. Adgangskontrollen finner du vis-a-vis SiT-kiosken på Stripa (det lange innendørs vrimleområdet i Sentralbygget). Vi anbefaler at du skaffer deg et slikt kort så fort som mulig etter oppstart, da dette også er påkrevd for å få rabatter (i samband med semesterkortet) rundt om kring.

Resten

Når alt det viktigste er unnagjort, har du nå muligheten til å kaste deg ut i alt det spennende som studiebyen Trondheim har å by på, samt bli kjent med dine nye klassekamerater. Her er det linjeforeningen Online kommer inn i bildet, da vi skal være veiledere og hjelpere for å introdusere deg til studentlivet.

Dagene med arrangement fra skolens side er ganske korte og lite anstrengende, så etter skoletid sørger fadderopplegget fra Online for at man blir bedre kjent med studentlivet samt de andre folkene som tar Informatikk. Fadderuka er en fantastisk mulighet til å få vite mer om de forskjellige tingene byen kan tilby, som fritidsaktiviteter, hobbyer, kulturarrangmeneter, fester og turer, og vi oppforder alle til å henge med på opplegget i fadderukene. Det er meningen at du skal bli sliten i løpet av fadderukene, og derfor er det lagt inn dager i programmet som er roligere enn de andre, slik at man får sjansen til å komme til hektene igjen.

Spørsmål og svar

Som ny student i Trondheim står sikkert mange spørsmål sentralt i ditt hode. Abakus (Linjeforeningen for Datateknikk og Kommunikasjonsteknologi) har laget en flott side med mye av den informasjonen du trenger! Sjekk ut ny i trondheim

Q: Hvor har jeg tilgang med kortet mitt?
A: P15, IT-syd, Realfagbygget, Stripa, og ikke minst bør du ta en titt på lesesalsplassoversikten fra instituttet: Studenttilgang for IDI-studenter